A miskolci demokratikus ellenzék és a civil szervezetek egyetértenek abban, hogy meg kell menteni az Ifiházat és erre az egyetlen esély, ha egységesen kiállnak az ügy mellett.


Példaértékű együttműködés alakult ki a miskolci Ifjúsági Ház megmentéséért.
Erről dr. Varga László, Miskolc országgyűlési képviselője beszélt azon a tájékoztatón, melyet az aláírásgyűjtést kezdeményező MSZP mellett az azt támogató és segítő DK, Együtt, LMP és a Párbeszéd politikusai, képviselői tartottak kedden Miskolcon. Bejelentették, hogy az aláírásgyűjtés folytatódik, szeptember 1-jén, 17 órától pedig szalagkötési akciót tartanak az Ifiház előtt. Várják, hogy civil szervezetek, miskolci magánszemélyek is csatlakozzanak hozzájuk.
Dr. Varga László elmondta: ha egy városban a jövőt tervezik, akkor a minimum az, hogy ezzel párhuzamosan a már meglévő értékeket megőrzik. Ilyen érték Miskolcon az Ifiház is. Ehhez képest Miskolc fideszes városvezetése megdöbbentő módon úgy döntött, hogy az Ifiházat elköltözteti jelenlegi helyéről azért, hogy ott rendészeti központot építhessen ki. Varga hangoztatta, ő maga a közösségi médián keresztül tájékoztatta a városvezetés terveiről a miskolciakat, hangot adva felháborodásának. Rengetegen szóltak hozzá a bejegyzéséhez, osztva azt a nézetet, hogy az Ifiháznak ott kell maradnia, ahol évtizedeken keresztül működött.

Ezért, illetve az általános közfelháborodást látva döntött úgy az MSZP, hogy aláírásgyűjtési akcióba kezd az Ifiház megmentése érdekében.

Felvették a kapcsolatot a demokratikus ellenzéki pártokkal, ennek köszönhetően példaértékű együttműködés alakulhatott ki. Csatlakozott hozzájuk a DK, az Együtt, az LMP, a Párbeszéd, de várják a szakszervezetek a civil szervezetek, a segíteni akaró városlakók támogatását is. Mindez szerinte szimbolikus jelentőséggel is bír, hiszen meggyőződése: széleskörű összefogás kell ahhoz, hogy megmentsék az Ifiházat, illetve, hogy később leváltsák a jelenlegi városvezetést.

Dr. Tompa Sándor, a DK miskolci önkormányzati képviselője hangoztatta, ő maga fiatal korában nem találkozott az Ifiházban dr. Kriza Ákossal, Miskolc polgármesterével, így nem csoda, hogy a miskolciak tízezreivel ellentétben a polgármestert nem köti semmi az intézményhez. Szerinte ez az oka annak, hogy a városvezető „el akarja lopni” az ifjúságukat. Krizát bírálva Tompa azt is kijelentette, hogy a polgármester azt hiszi, azóta kel csak fel a nap, amióta ő vezeti a várost – ezért is akarja átírni a múltat. A DK képviselője követelte, hogy Kriza távozzon a posztjáról.

Tóth László, az Együtt választókerületi elnöke hangsúlyozta: cselekvő ellenzéki pártként, az oktatást és a kultúrát preferáló politikai szervezetként kötelességük volt, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez. Szerinte Miskolcon sok más olyan ingatlan is van, ahová nyugodtan beköltöztethetik a rendészeti központot, nincs szükség az Ifiház épületének elvételére.
Csoma László, az LMP Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke arról beszélt, hogy nemcsak megvédeni kell az oktatási és kulturális intézményeket, de kapuikat szélesre is kell tárni. Az aláírásgyűjtési akciót azért tartja fontosnak, mert ezzel vissza lehet adni azt a hitet, hogy az emberek, a városlakók beleszólhatnak a városvezetés döntéseibe

Dr. Simon Gábor, az MSZP miskolci elnöke, önkormányzati frakcióvezető szerint hét éve, a Fidesz regnálása óta folyamatosan pusztul a város. Ennek egyik legszomorúbb példája, hogy 2010 óta több mint 10 ezren döntöttek úgy, máshol keresik a boldogulásukat: jelenleg nem éri el már a 160 ezret sem a városlakók száma, amit katasztrofálisnak nevezett. Szerinte a városvezetés Miskolc pusztításában érdekelt, mással aligha lehet magyarázni tetteiket. Felszámolták a virágos főutcát (korábban minden egyes kandelábert virágok díszítettek), az utak olyan állapotba kerültek, hogy szétesnek rajta az autók, a Diósgyőri Strandot pedig három éve zárták be egy évre. Most az Ifiházon a sor, s a városvezetést az sem érdekli, hogy évente 40 ezer gyerek jár ide különböző rendezvényekre.

Kohányi Krisztián, a Párbeszéd Borsod-Abaúj-Zemplén megyei alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy nem valami ellen, hanem valamiért, azaz az Ifiház megmaradásáért gyűjtik az aláírásokat. Szerinte nem lehet olyan racionális érvet felhozni, ami indokolná az Ifiház elköltöztetését. Ha ez megtörténne, akkor azzal a városvezetés „egy újabb fát vágna ki”. Bejelentette, hogy szeptember 1-jén 17 órától szalagkötési akciót tartanak az Ifiház előtt. Kért mindenkit, akinek fontos az intézmény, hogy jöjjön el, kössön ő is egy kék szalagot.

Related Post

Üres ígérgetek az Ifjúsági Ház dolgozóinak Kiss János (Fidesz-KDNP) alpolgármester szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a Csengey utca 4. szám alatt, egy évek óta üresen álló egykori isko...
Miskolcon járt a Közös Ország Mozgalom Miskolcon járt a Közös Ország Mozgalom Miskolcon járt a Közös Ország Mozgalom négy aktivistája, akik bemutatkozó és csatlakozó estet tartottak a Pad...