Miskolcon járt a Közös Ország Mozgalom
Miskolcon járt a Közös Ország Mozgalom

Miskolcon járt a Közös Ország Mozgalom négy aktivistája, akik bemutatkozó és csatlakozó estet tartottak a Padtársak helységében.

A 18.00-kor kezdődő eseményre előzetesen a  Facebookon 41 ember jelezte a részvételi szándékát, de ennél többen (nagyjából 55) jelentek meg személyesen.

Az estet a házigazdák nevében Kohányi Krisztián a Padtársak tagja nyitotta meg.
Továbbiakban az eseményeket Zoltán a mozgalom képviselője vezette. Elmesélte a KOM eddigi történetét, elért eredményeit, rövidebb és hosszabb távú céljait.
A mozgalom eddigi legnagyobb eredménye az Agóra létrehozása és az ott megalkotott választási törvénytervezet, melyen 8 párt dolgozott együtt, majd írt alá. Az a tény, hogy ezt az egyeztetést és építő vitát megtudták szervezni úgy, hogy annak egy valós a parlamentben szavazásra bocsájtható törvénymódosítási javaslat lett az eredménye, már önmagában is hatalmas siker. Erre a sikerre és ebből a sikerből merítve remélik, hogy országos méretűvé tudják növelni a mozgalmukat. Szeretnének célt és kapcsolódási pontot mutatni az egyre nagyobb számú elégedetlen (dühös?) embernek. A Padtársak pontosan ugyanennek a célnak az érdekében találkozik rendszeresen és vesz részt akciókban, megmozdulásokban, tulajdonképpen így  jött létre ez a közös est is.

A program részeként Gulyás Márton youtube csatornáján megjelent videókból vetítettek részeket. Többek között a jelenlegi választási rendszert és a pártok által létrehozott új rendszert (tervet) összehasonlító anyagot, amit mindenkinek ajánlatos megnéznie, hogy pontos képet alkothasson a helyzetről.

Zoltán ezt követően arra kérte a résztvevőket, hogy alkossanak kisebb csoportokat és írjanak össze olyan helyi problémákat és ügyeket, melyek igazságtalanok, vagy  jogsértőek. Emellett pedig olyan akciókat, amik ezek ellen az ügyek ellen indítottak a miskolciak, akár sikeresek voltak, akár nem.
Három csoport alakult ki a teremben, mindhárom csoport hosszú listát állított elő az Ügyek oldalon, de szerencsére az Akciók lap sem maradt üres. A csoport egy-egy tagja olvasta fel a listát, amit egy nagy a falra ragasztott papírlapra jegyzeteltek az aktivisták. A hosszú listák miatt ez meglehetősen sok időt vett igénybe. 🙂  Viszont így picit mindenki kibeszélhette a sérelmeit és gondjait.

Szó volt még az erőszakmentes ellenállásról mint eszközről. Ennek részeként Zoltán ismét megkérte a jelenlévőket egy kis aktív részvételre. Arra a kérdésre kellett igen/nem választ adniuk, hogy

“Eredményes stratégiai eszköznek tartják-e az erőszakmentes ellenállást?”

A válaszukat pedig azzal jelezhették, hogy bal, vagy jobb oldalra ültek át a székeikkel. A baloldalon 3-4 nemmel válaszoló maradt, a feladat pedig, annak a vitának a lefolytatása volt, hogy ki miért gondolja úgy ahogyan. A vita végig barátságos, bár helyenként kissé heves hangnemben folyt, amit Zoli nagyon jól irányított, amikor erre szükség volt. Talán nem sikerült mindenben egymást meggyőzniük a vitázóknak, az viszont már az elején kiderült, hogy az emberek jelentős többsége nem erőszakos megoldásokat keres a problémáira. Ami azért is biztató tény, mert egyre inkább biztosnak tűnik, hogy ellenállás és mozgalmi aktivitás nélkül ez a kormány nem engedi ki  a hatalmat a kezéből. Ha pedig a 2018-as választáskor a jelenlegi rendszer marad a helyén, akkor egészen biztosan azokhoz az erőszakmentes mozgalmi eszközökhöz kell majd fordulniuk az embereknek, amit Szrgya Popovics az Útmutató a forradalomhoz című könyveben bemutatott.

Az est zárásaként, Krisztián meghívta a résztvevőket a Padtársak csütörtöki rendszeres beszélgetős estjére, ahol minden alkalommal sokakat érintő problémákkal foglalkoznak és közösen igyekeznek megoldást találni.

Nagyjából ez volt a vége is a rendezvénynek, de utána még sokan ott maradtak kisebb csoportokban beszélgetni és vitázni. Mindez nagyon jól mutatja, mekkora igény is van olyan fórumokra és helyekre, ahol az elégedetlen, vagy éppen tenni vágyó polgárok találkozhatnak és tartalmas beszélgetéseket folytathatnak. Annyi ügy és kibeszélendő téma van jelenleg a körülöttünk lévő világban, országban, de még a városunkban is, hogy nem kell attól tartani, hogy elfogynak és tennivaló nélkül maradnak. Ezért szinte biztos, hogy nem ez volt az utolsó alkalom, amikor Miskolcon járt a KOM.


Az est házigazdja:

Padtársak – A Tudatos Állampolgárrá válás iskolája

Fő támogatónk:

Zöld Terasz
Zöld Terasz

 

Related Post

Üres ígérgetek az Ifjúsági Ház dolgozóinak Kiss János (Fidesz-KDNP) alpolgármester szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a Csengey utca 4. szám alatt, egy évek óta üresen álló egykori isko...
Mentsük meg az Ifjúsági házat! A miskolci demokratikus ellenzék és a civil szervezetek egyetértenek abban, hogy meg kell menteni az Ifiházat és erre az egyetlen esély, ha egységesen...